Lastnosti vrhunskega profesionalnega prodajnika – 2. del

V tokratnem prispevku nadaljujemo od zadnjič – prvi del prispevka si lahko preberete tukaj.

4. Vztrajnost

O, ja! Ko govorimo o vrhunski prodaji, ne moremo mimo vztrajnosti. Že takoj lahko povem, da je razlika med vrhunskim in povprečnim prodajnikom pri vztrajnosti za doseganje ciljev. Povprečen prodajnik velikokrat prehitro odneha, spremeni ali zmanjša svoje cilje ali enostavno izgubi voljo. Iz tega tudi izhaja napačno prepričanje o tem, da je prodaja prezahtevna in nemogoča. Prodaja je mogoča s pravilno miselnostjo in pripravljenostjo na proaktivnost, odločnost in vztrajnost. Vztrajnost je tista, ki prodajnika podpira tudi takrat, ko ni na vrhuncu. Obenem se izraža tudi pri želji po razvoju, iskanju rešitev in ohranjanju volje do poslanstva prodajnika. Vztrajna oseba bo prej kot slej s pravilnim načrtom dosegla svoje sanje. Tako bo tudi prodajnik, ki vztraja, prej kot slej zaključil posel.

 

5. Fleksibilnost

Fleksibilnost in pripravljenost storiti nekaj več za opravljanje posla, zadovoljevanja zahtev strank in doseganja nadpovprečnih rezultatov je tipična lastnost vrhunskega prodajnika. Vrhunski prodajnik ali z drugimi besedami Top Selling Professional se je pripravljen odpraviti na 200 km pot, da obišče svojo stranko, nato pa se vrniti nazaj v pisarno in poslati nekaj e-pošte ali opraviti nekaj klicev. Na koncu vsakega delovnega dne napravi analizo prodajnega nastopa in prebere bodisi kakšno knjigo ali si pogleda spletni seminar. Vrhunski prodajnik ve, da je njegov urnik poln, a kljub temu fleksibilen, ker se zaveda dinamike sodobnega časa in ga to ne »vrže iz tira«. Kljub vsakodnevnim spremembam načrtuje svoj urnik in posledično tudi svoj uspeh. Poleg tega nameni čas analizi svojih rezultatov in konstantnemu izobraževanju. Fleksibilnost vrhunskega prodajnika se izraža tudi pri komunikaciji s strankami. Klasični prodajnik uporablja enak pristop pri vseh strankah, Top Selling Professional pa svoj pristop prilagodi potrebam kupca. Fleksibilnost je ena od najpomembnejših veščin sodobnega časa in samo tisti, ki jo obvladamo, bomo ohranili stabilnost ter zagon za doseganje nadpovprečnih rezultatov!

 

6. Pozitivna naravnanost

Ste se kdaj vprašali, kaj je tisto, kar prodajnika motivira tudi v situacijah, ko stvari ne gredo po načrtih? Kot že rečeno, sta strokovno znanje in usposobljenost ključnega pomena za uspeh pri prodaji, vendar je ravno kanček pozitivnega razmišljanja to, kar naredi prodajo res vrhunsko. Pozitivno razmišljanje ni le pasivno čakanje, da se nekaj zgodi samo od sebe, temveč naravnanost možganov, da se osredotočajo na iskanje rešitev in ohranjanje zaupanja vase. Zelo pomembno je, da ohranimo pozitivno mišljenje o sebi in o svojem delu, saj nam le-to v izzivnih situacijah služi kot edina smernica, ki nas usmerja naprej. Verjeti v pozitiven zaključek prodajnega sestanka je tisto, kar usmerja potek dogajanja. Če se prodajnik udeleži sestanka prepričan v to, da mu ne bo uspelo in ga je strah končnega rezultata, je bolje, da tisti dan ostane doma. Podobno je tudi v nasprotnem primeru, ko je prodajnik prepričan v svoj uspeh. V takšni situaciji je bistveno bolj verjetno, da bo zaključil uspešno prodajo. Naša naravnanost usmerja naš fokus, zato se razumsko odločajte, kje bo vaš fokus!

 

7. Izvirnost

Veliko je govora o izvirnosti, kreativnosti in nenehni sposobnosti biti drugačen. Toda ali je res to njen pravi pomen? Izvirnost ni le sposobnost biti drugačen, temveč umetnost prilagajanja svojega nastopa situaciji in sposobnost uporabe najustreznejše metodo oziroma orodja v pravem trenutku. Vse to obvladajo prodajniki, ki so Top Selling Professionals. Umetnost ni v odkrivanju »tople vode«, ampak v iskanju najustreznejše rešitve zase in za stranko. Izvirnost se izrazi takrat, ko mora vrhunski prodajnik na licu mesta ponuditi svoj produkt ali storitev na ta način, da prepriča svoje stranke. Dobra novica je, da se izvirnosti da naučiti in da vsekakor ni lastnost, ki jo imajo zgolj umetniki. Kreativno oziroma izvirno razmišljanje se da uriti takrat, ko ima prodajnik izkušnje. Za izvirnost ali morda v tem kontekstu improviziranje je potrebna kilometrina in slednjo ima prav vrhunski prodajnik, ker vztraja in se nenehno razvija.

 

8. Samozavest

Samozavesten nastop je absoluten pogoj za vrhunsko prodajo. Zakon privlačnosti pravi, da samozavesten človek privlači in pritegne zanimanje. Tako je tudi z vrhunskim prodajnikom in prav to ga loči od povprečnega prodajnika. Top Selling Professional ve, zakaj je boljši in kaj točno ga odlikuje od drugih. Seveda pa vse to tudi s pridom izkorišča. Upam pa, da ločite samozavest od napihovanja lastnih zmožnosti; samozavest je pristna in iskrena, kadar se sklada z realnostjo. Ne morete namreč samozavestno lagati o tem, da ste v prejšnjem letu ustvarili milijonski dobiček, ker se bodo vaše stranke prej kot slej seznanile z realnimi podatki, pred tem pa bo se bo laž verjetno tudi opazila pri vašem nastopu. Zato svetujem, da bodite samozavestni, vendar pri tem ohranite svojo integriteto.